Salater
Salater
mandag den 14. november 2011
I lang tid troede jeg, at der fandtes 3 slags salater:
Grøn salat, tomat salat og min mors salat med kartofler, tun og løg. Alle tre smagte ganske godt og får mig til at tænke på min barndom.
Grøn salat lavet med “mormor”-dressing er blot revet salat vendt i fløde, der er pisket med citronsaft og sukker. Men den kan varieres i det uendelig og for nylig fandt jeg på at lave den med broccoli i stedet for salat. Så tilsatte jeg balsamico i stedet for citronsaft og derefter fandt jeg ud af, at denne sidste variant smager helt vildt godt:
Grønkål (meget finthakket og med de største stængler fjernet)
En håndfuld mandler fint hakket med rosiner eller svedsker
Tilsat “mormor”-dressing af fløde, balsamicoeddike, sukker og en smule indkogt balsamicoeddike.
Ikke den sundeste salat - men kan altså anbefales. Især grønkålen er meget sund og har på det seneste vist sig at være blodfortyndende.
Tomatsalat. Klassikeren mødte jeg på sommerferie sydpå som barn. Tomat snittet i skiver med lidt mozzarella ost, basilikum og evt. drysset med finthakkede løg, olivenolie eller en smule persille.
I dag laver jeg den med finthakkede tomater, rødløg, lidt hvidløg og med kapers - mums. Hurtigt, frisk, lækkert og faktisk ganske sundt. Hvis det ønskes, kan der naturligvis kommes lidt olie herover. Olivenolie er den klassiske variant, græskarkerneolie er den mere pikante variant og hørfrøolie den sundeste variant.
Og så kommer vi til den tun-salat, der i min barndom var fyldt med kogte kartofler og lidt af alt fra haven. Den smagte faktisk mere sundt end godt ;)
Så i dag er den skiftet ud med denne fantastisk salat, der er supernem og som faktisk også udgør en velsmagende madpakke:
Tag en håndfuld grønne eller røde linser. Læg dem i en plastikbeholder med tætsluttende låg. Tilsæt bouillon, evt. lidt karry og kogende vand, så de er dækket helt til (og så lige en en god sjat vand mere). Sæt låget på og sæt til siden.
Snit et frisk broccoli-hoved fint. Beregn ca. 1/8 hoved pr. person (voksne).
Sæt en pande over og rist bacon i tern på panden.
Snit et rødløg fint.
Bland olivenolie (eller vindruekerneolie), sennep, et presset hvidløg og balsamicoeddike og citronsaft sammen. Smag dig frem, men som hovedregel gælder:
4 spsk. olie
1/2 spsk. sennep (gerne dijon)
1/2 spsk. balsamico
1/2 spsk. citronsaft
Bland broccoli med de ristede baconstykker og det fintsnittede rødløg. Vent til linserne er afkølede og tilsæt dem med dressingen. Det kan nogle gange være nødvendigt at hælde det overskydende vand fra linserne.
Vend salat og dressing - og lad det gerne stå og trække en halv til en hel time.
Velbekomme :)